Bent u mantelzorger en komt u in aanmerking voor mantelzorger vergoeding?

Ben ik een mantelzorger en kan ik een mantelzorg vergoeding krijgen?

Iemand in uw omgeving heeft zorg nodig, omdat hij of zij ziek is of een beperking heeft. Vrijwillig besluit u om diegene te helpen. U bent dan misschien wel een mantelzorger zonder dat u hier bewust van bent. Het is voor u vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen. Daarom doet u het. U bent er wellicht niet mee bezig, maar het is handig om te weten of u ook officieel mantelzorger bent. Mogelijk heeft u namelijk recht op mantelzorger vergoeding, belastingvoordelen en steun.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van mantelzorg compensatie. De volgende thema's komen aan bod.

Ben ik een mantelzorger?

Om te weten of u in aanmerking komt voor mantelzorger vergoeding moet u weten of de overheid u ziet als mantelzorger. Wanneer u voor iemand in uw omgeving zorgt, bent u mantelzorger. U verzorgt deze persoon vrijwillig, omdat u een sociale band met hem of haar hebt. Zoals uw hulpbehoevende ouders, uw kind, uw broer of zus, een vriend(in) of een van uw buren. Dankzij deze zorg blijft de verzorgde nog thuis wonen en doet hij of zij mee aan de samenleving. Deze hulp gaat verder dan het doen van vrijwilligerswerk en taken die u eens in de zoveel tijd voor een ander doet. Uw buurman eens in het jaar helpen met wat administratief werk valt dus niet onder mantelzorg. En uw huisgenoot helpen, valt ook niet onder mantelzorg.

Taken die wel onder mantelzorg vallen:

  • schoonmaken, wassen en koken;
  • geestelijke ondersteuning;
  • verplegen van iemand met een handicap;
  • lichte verpleegkundige taken, zoals het geven van medicatie;
  • begeleiding naar het ziekenhuis;
  • de boodschappen doen;
  • persoonlijke verzorging; helpen met eten, douchen en begeleiding naar het toilet.

Vaak is mantelzorg intensief en voor een langere periode.

De voordelen en vergoedingen voor mantelzorgers

De meeste mensen voeren mantelzorg onbetaald uit. U bent er vanzelf ingerold om te zorgen voor de ander. Het is ook mogelijk dat u een vergoeding krijgt vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Dit is een budget voor mensen die bepaalde zorg nodig hebben, vanwege een handicap bijvoorbeeld. U vraagt PGB aan via de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of bij uw gemeente.

U kunt als mantelzorger ook iets ontvangen van de gemeente, zoals een mantelzorgcompliment of een Mantelzorgwaardering. Maakt u parkeerkosten of reiskosten? U kunt dan een parkeerkaart of vergunning krijgen en u de reiskosten aftrekken van uw belastingaangifte. Andere vergoedingen waarvoor u mogelijk in aanmerking komt:

  • extra kinderbijslag voor uw ernstig zieke of gehandicapte kind;
  • een OV-Begeleiderskaart om gratis mee te reizen in het openbaar vervoer;
  • vergoedingen van zorgverzekeraars;
  • tegemoetkoming van de meerkosten.

Mantelzorger vergoeding aanvragen

Iedere mantelzorger vergoeding vraagt u apart aan. Er gelden namelijk voor elk voordeel weer andere regels. Zo doet u bij het Wmo-loket van uw gemeente navraag om te kijken of u in aanmerking komt voor de Mantelzorgwaardering. De invulling van deze waardering verschilt per gemeente. Zo bestaat deze waardering in sommige gemeente uit een mantelzorger vergoeding. Bij andere gemeente ontvangt u een mantelzorgpas waarmee u bij bepaalde winkels korting krijgt op uw aankopen. Daarnaast kunt u ook ondersteuning krijgen als mantelzorger.

Mantelzorger vergoeding aanvragen doet u dus bij uw gemeente en de zorgverzekering. Het aftrekken van de zorgkosten doet u bij de Belastingdienst, tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting. Heeft u ondersteuning nodig bij uw taken als mantelzorger? U kunt dan via A&A Thuishulp de hulp inschakelen van een mantelzorgmakelaar. Wij helpen u daar graag bij.

Reactie plaatsen