Een praktijkondersteuner ondersteunt de taken van de huisarts

Ik krijg een praktijkondersteuner: wat is dat?

Wanneer u chronisch ziek bent of psychische problemen heeft, komt u via de huisarts meestal bij een praktijkondersteuner terecht. De naam verklapt het al: het is iemand die de huisartsenpraktijk ondersteunt. De praktijkondersteuner is hiervoor opgeleid en krijgt instructies van de huisarts om u te helpen. 

Wat is een praktijkondersteuner? 

Een praktijkondersteuner voert ondersteunende zorgtaken uit voor de huisarts. De meeste huisartsenpraktijken hebben dan ook een praktijkondersteuner. Ze hebben een eigen spreekuur, waar u naartoe gaat voor overleg, advies en begeleiding. De praktijkondersteuner, ook wel POH genoemd, is geen vervanger van de huisarts. De POH ontvangt van de huisarts instructies en uw huisarts blijft verantwoordelijk voor uw behandelingen en het voorschrijven van medicatie

Ook is een praktijkondersteuner geen doktersassistent. Het werk van een POH gaat namelijk verder dan dat van een doktersassistent, die alleen kleine medische behandelingen uitvoert en administratief werk doet. In de praktijk van de huisarts zijn er meestal twee type praktijkondersteuners: een voor lichamelijke klachten (somatiek) en een voor psychische klachten. U komt terecht bij een POH wanneer u een doorverwijzing krijgt van uw huisarts. 

Dit doet de praktijkondersteuner somatiek

De praktijkondersteuner huisarts somatiek is er voor mensen met lichamelijke klachten. Deze POH geeft ondersteuning, advies en begeleiding wanneer u een chronische ziekte heeft, zoals:

  1. Diabetes
  2. Hart- en vaatziekten
  3. Longziekten

Deze ondersteuning voert de POH uit door bijvoorbeeld controles te doen, uw bloeddruk te meten en bloed te prikken om de waardes te controleren. Daarnaast ondersteunt de praktijkondersteuner u bij het gebruik van medicijnen, adviseert u over hoe u het beste omgaat met uw ziekte en hoe u een gezonde levensstijl krijgt. De POH kan u ook doorverwijzen naar andere zorgverleners, zodat u de juiste zorg krijgt.  

Dit zijn de taken van de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg

Wanneer u last heeft van psychische klachten, bespreekt u deze eerst met de huisarts. Als het nodig is, verwijst de huisarts u door naar de praktijkondersteuner GGZ. Deze POH is namelijk gespecialiseerd in het ondersteunen bij psychische klachten. Uw POH helpt u om uw problemen helder te krijgen, begeleidt en behandelt u kortdurend hiervoor. Daardoor kunt u na de behandelingen zelf deze problemen aan . Mocht het nodig zijn, dan verwijst uw POH u door naar een psychiater of psycholoog. 

Praktijkondersteuning ouderenzorg

Er zijn ook huisartsenpraktijken die een praktijkondersteuner speciaal voor ouderenzorg hebben. Hierbij kunt u terecht als u 75 jaar of ouder bent. Deze POH komt bij u thuis op bezoek om te bespreken hoe het met u gaat. Daarnaast kijkt de POH welke hulp u nodig heeft om thuis te blijven wonen. Ze praten vaak niet alleen met u, maar ook met uw mantelzorger, naasten en andere zorgverleners om te kijken hoe u zo prettig mogelijk thuis kan wonen. Hierbij ligt de focus van de POH op begeleiding en ondersteuning van de zorg die u krijgt. Wil u hierbij graag ondersteuning? Vraag dan bij uw huisartsenpraktijk of er een praktijkondersteuning ouderenzorg is.  

Vergoeding en beroepsgeheim

Huisartsen hebben het vaak erg druk en daardoor niet veel tijd voor u. Een praktijkondersteuner heeft  meer tijd. Hierdoor kan de POH veel dieper op uw problemen ingaan dan de huisarts. Daarnaast overlegt de POH altijd met uw huisarts, aangezien deze de eindverantwoordelijke over de zorg voor u blijft. Bovendien heeft de POH een beroepsgeheim, net als de huisarts en doktersassistent.  

Net zoals de huisarts vallen de kosten voor de praktijkondersteuner onder de basisverzekering, via de zorgverzekeringswet. Voor de POH betaalt u dus geen eigen bijdrage of eigen risico. Vindt u het niet prettig om hulp te krijgen van een praktijkondersteuner? U kunt uw huisarts vragen om u te blijven helpen. Reken er dan wel op dat uw huisarts niet zoveel tijd voor u heeft als de praktijkondersteuner. 

Reactie plaatsen