Wat is dementie en welke vormen bestaan er?
‘Wat is dementie?’ is een veelgestelde vraag. Vooral als een naaste vaker dan normaal dingen vergeet. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes, waaronder Alzheimer, Vasculaire dementie, Frontotemporale dementie en Lewy body dementie. In deze blog geven we antwoord op de vraag 'wat is dementie?', behandelen we de symptomen en de meest voorkomende vormen.
Dit zijn de dementie soorten
Onder de term dementie vallen meer dan vijftig hersenziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen daardoor voor een sluipende achteruitgang van de geestelijke gezondheid. De meest voorkomende dementie soorten zijn:
- Ziekte van Alzheimer
- Vasculaire dementie
- Frontotemporale dementie
- Lewy body dementie
Daarnaast zijn er nog andere vormen, zoals Parkinson, Creutzfeldt-Jacob en Korsakov.
Wat is de ziekte van Alzheimer?
‘Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?’ Veel mensen halen deze termen door elkaar. Maar de ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie en is de vorm die het meeste voor komt. 70% van de mensen met dementie lijden aan Alzheimer. Deze ziekte start in de hippocampus van de hersenen. Dit is het gebied waar we onze herinneringen opslaan. De zenuwcellen in dit gebied gaan kapot, omdat er bepaalde eiwitten en soms ook vezels in deze cellen ophopen. Hierdoor is de onderlinge communicatie tussen de cellen verstoord.
Het eerste symptoom van de ziekte van Alzheimer zijn dan ook meestal geheugenverlies. Andere dementiesymptomen van deze ziekte zijn:
- Moeite met dagelijkse handelingen;
- Karakter- en gedragsveranderingen;
- Taalproblemen.
De uitleg tussen dementie en Alzheimer wordt in deze video ook helder uitgelegd.
Wat is Vasculaire dementie?
Ook Vasculaire dementie komt veel voor. Hierbij vinden er problemen plaats bij de doorbloeding van de hersenen. Bij Vasculaire dementie hebben mensen vaatschade. Vaak hebben mensen met deze vorm van dementie al eerder hart- en vaatziekten gehad. Zoals TIA’s, suikerziekte, een lange tijd een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Iemand kan ook eerst al een aantal beroertes hebben gehad. Maar deze vorm van dementie komt ook wel voor zonder dat iemand ooit een beroerte heeft opgemerkt.
Welke symptomen iemand bij vasculaire dementie heeft, is verschillend. Het hangt af welk deel van de hersenen beschadigd is. Maar er zijn wel veelvoorkomende symptomen, zoals:
- Langzamer denken, praten en handelen;
- Moeite met concentreren en meerdere dingen tegelijkertijd doen;
- Gevoelsverlies of verlamming;
- Langzamer lopen of wankelen tijdens het lopen.
Wat is Lewy body dementie?
Iemand met Lewy body dementie vertoont vaak symptomen die lijken op de symptomen van de ziekte van Parkinson. Zo kunnen de lichaamsdelen, zoals handen, gaan beven. Ook stijfheid, een gebogen lichaamshouding, trage bewegingen en een afwijkende manier van lopen hebben deze twee vormen van dementie met elkaar gemeen. De ziekte ontstaat doordat er zogenaamde Lewy bodies in de zenuwcellen van de hersenen zitten. Deze speciale eiwitafzettingen zitten voornamelijk in de hersenschors.
De symptomen van Lewy body dementie zijn:
- Aandachtsstoornissen;
- Het zien van dingen die er niet zijn;
- Schommelingen in de geestelijke achteruitgang
Wat is Frontotemporale dementie?
Deze vorm van dementie vindt vaak al plaats op een jongere leeftijd. De meesten die frontotemporale dementie hebben, krijgen dit al tussen de 40 en 60 jaar. Deze vorm van dementie is de op één na meest voorkomende vorm van dementie. Het ontstaat doordat de hersencellen in de frontaal kwab (het gedragsgebied) en de temporaal kwab (het taalgebied) afsterven. Er zijn drie verschillende varianten van frontotemporale stoornissen, de symptomen bepalen onder welke variant iemand valt. De drie varianten zijn:
- Gedragsvariant
- Taalvariant
- Bewegingsvariant
De drie varianten van Frontotemporale dementie toegelicht
Bij de gedragsvariant zie je een grote verandering in het gedrag, de emoties, de persoonlijkheid en het inschatten van situaties. Vaak noemen artsen deze vorm ook wel de ziekte van Pick.
Mensen met de taalvariant krijgen problemen met praten, begrijpen, lezen en schrijven. Dit noemt men ook wel progressieve afasie of semantische dementie. ‘Wat is afasie dementie?’, is hierbij ook beantwoord. Er is dan sprake van een taalstoornis.
Iemand met de bewegingsvariant krijgt problemen met de motoriek en bewegen. Zo gaan lichaamsdelen trillen en lopen gaat moeizaam. Valpartijen en problemen met de coördinatie zijn symptomen die hierbij horen.
Het is niet te voorspellen hoe deze ziekte verloopt. Er zijn mensen die snel achteruit gaan, bij anderen verloopt het ziektebeeld geleidelijk. Meestal valt het veranderde sociale gedrag eerst op, daarna worden de andere symptomen duidelijker. En in de laatste fase van deze ziekte is er geen onderscheid meer te zien tussen de drie varianten.
Kan iemand met dementie nog thuis blijven wonen?
Nu u weet wat dementie is, is het ook handig om te weten of iemand nog thuis kan blijven wonen. In sommige gevallen is dit nog wel mogelijk, maar wel met de hulp van anderen. U kunt als mantelzorger uw naaste met een vorm van dementie helpen. Maar of iemand met dementie thuis kan blijven wonen, hangt ook van andere factoren af.
Lees deze blog voor tips om iemand met dementie thuis te laten wonen.
Ondersteuning voor mensen met dementie
Wanneer u merkt dat u of uw naaste dementie krijgt, hoeft dit niet gelijk te betekenen dat uw naaste moet verhuizen naar een verzorgingstehuis. Er is namelijk ook professionele hulp mogelijk, wat in veel gevallen grotendeels vergoed wordt. Denk aan huishoudelijke hulp en ondersteuning, individuele begeleiding, mantelzorgondersteuning en persoonlijke verzorging. Hierbij is individuele begeleiding gericht op mensen met de ziekte van Alzheimer of dementie. A&A Thuishulp biedt deze vormen van hulp en ondersteuning aan in:
- Voorne
- Hoeksche Waard
- Krimpen aan den IJssel
- Rotterdam
- De regio Dordrecht
- De regio Spijkenisse
Wil u meer weten over A&A Thuishulp en de ondersteuning die ze bieden? Klik dan hier voor meer informatie over A&A Thuishulp.