5 tips voor een rolstoelvriendelijke woning
Sinds kort heeft u een rolstoel, maar uw huis is hier niet op ingericht. Toch wilt u heel graag thuis blijven wonen, in uw vertrouwde omgeving. Gelukkig is het niet altijd nodig om te verhuizen, u kunt namelijk uw huis ook aanpassen. Sommige aanpassingen zijn klein, sommige aanpassingen vergen wat meer moeite. Met deze vijf tips creëert u zelf een rolstoelvriendelijke woning.
Tip 1: pas de toegang tot uw woning aan
Het eerste waarop u moet letten, is de toegang tot uw woning. Is er een stoep voordat u uw voordeur bereikt? Dan moet er een verlaagde toegang tot de stoep zijn. Daarnaast moet de stoep ook hindernisvrij zijn. Let dus op of er plantenbakken of verkeersborden op de stoep staan en of de stoeptegels beloopbaar zijn met eventueel een rollator of kruk. Als er aanpassingen nodig zijn voor de stoep, schakelt de gemeente een bevoegde instantie hiervoor in. Of dit kan, vraagt u het beste na bij de gemeente.
Het pad naar uw woning toe
Heeft uw woning nog een oprit of een voortuin met een pad? Dan moet dit pad goed berijdbaar zijn. Zorg dat het pad minimaal 90 centimeter breed is. 120 centimeter breed is het meest optimaal. Zorg er daarnaast voor dat het pad ook tijdens regenval goed berijdbaar is met uw rolstoel. Zorg dat alle bloempotten uit de weg staan en het pad naar de deur egaal is. Heeft u een drempel bij de voordeur? Zorg er dan voor dat er aan beide kanten van de drempel een drempeloploop komt. Dankzij deze schuine platen rijdt u de rolstoel makkelijk over de drempel heen. Bij een appartementencomplex is dit ook mogelijk, al zijn er waarschijnlijk wel meer platen nodig.
Hoe breed moet een deur zijn voor een rolstoel?
De deuropening van een rolstoelvriendelijke woning is minimaal 90 centimeter breed. Dan kan een begeleider, zoals een mantelzorger, u met gemak naar binnen rijden. Op zich volstaat een breedte van 85 centimeter ook wel, maar dan is het naar binnen rijden moeilijker en rijdt u sneller tegen de deurpost op. Laat u een bredere ingang bij de garage maken? Vergeet dan niet dat de rest van uw huis ook toegankelijk moet zijn voor uw rolstoel. Daarnaast is het erg fijn als de deur automatisch open en dicht kan, zodat u van een afstand de deur voor uzelf opent.
Tip 2: pas uw woonkamer aan voor het creëren van een rolstoelvriendelijke woning
Voor het bewegen met uw rolstoel door het huis heeft u genoeg ruimte nodig om bochten te kunnen maken. Of om zelfs te keren. Voor een volledige draai met uw rolstoel moet u een vrije draaicirkel hebben van 150 centimeter. Het is daarom verstandig om niet te veel spullen in de woonkamer te laten staan, zodat u genoeg ruimte heeft om draaien te kunnen maken. Daarnaast is het handig als u de gordijnen, ramen en zonnewering kunt bedienen op afstand. Domotica is voor u handig. Dan heeft u alle technieken in uw huis geautomatiseerd. Daarmee kunt u ook de verlichting met één druk op de knop aan- of uitzetten. Of kies voor lichtschakelaars op ooghoogte.
Tip 3: laat een huislift plaatsen
Heeft u een koopwoning met meerdere verdiepingen en dus trappen? Het is dan mogelijk om een huislift te laten plaatsen. Wel heeft het plaatsen van een huislift veel impact: er moet een gat worden gemaakt in de verdieping en het is een pittige investering. Een andere optie is een traplift. Er zijn ook speciale trapliften met een plateau, waardoor u de rolstoel erop rijdt.
Tip 4: handige aanpassingen in uw keuken
De meeste keukens zijn niet geschikt voor mindervaliden. Maar gelukkig zijn er in de keuken maar een paar aanpassingen nodig om er toch gebruik van te kunnen maken. Zo is een keukenblok van 75 centimeter waar u ook met uw rolstoel onder kan komen handig. Op deze hoogte komt u overal goed bij. En voor de diepte van het aanrecht kunt u het beste 60 centimeter aanhouden.
Denk ook aan de kastjes. Een hoekkastje is onhandig, omdat u niet zo ver kunt reiken. U kunt wel alles voorin in de kast doen, zodat u er wel bij kunt komen. En maak zoveel mogelijk gebruik van lades in de keuken, zodat u overal goed bij komt. Heeft u een gasfornuis? Het kookt makkelijker op een inductieplaat, omdat u dan pannen gemakkelijk opzij schuift. Op een gasfornuis is dit niet te doen en daarnaast ook gevaarlijk. U kunt de oven en magnetron het beste op de hoogte van uw hoofd laten plaatsen, zodat u er makkelijk alles in- en uit kunt schuiven. Qua kranen is het handig om alle mengknoppen te vervangen met een menghendel. Dit bedient namelijk veel makkelijker.
Tip 5: het aanpassen van het sanitair
Wanneer u zelfstandig naar het toilet wilt gaan, moet uw toilet in de badkamer en eventueel losse toilet in de hal ook aangepast worden. Kies voor een verhoogd toilet, zodat u er makkelijker op en af komt. Laat ook toiletbeugels naast het toilet plaatsen, zodat u ondersteuning heeft bij het op het toilet komen. Zowel het toilet als de badkamer moeten groot genoeg zijn om er met de rolstoel in te rijden. Ook moet u in de badkamer kunnen draaien. Qua douche kunt u het beste kiezen voor een inloopdouche met zitje, zodat u er makkelijk komt en op het zitje kunt zitten tijdens het douchen. Ook hier is het verstandig om beugels te plaatsen, zodat u ondersteuning heeft om op het douchezitje te komen en weer in uw rolstoel te gaan.
Ook het fonteintje, de wastafel en de toiletpapierhouder moeten op de juiste hoogte zijn, zodat u er makkelijk bij kunt komen.
De financiering van uw rolstoelvriendelijke woning
Wanneer er veel aanpassingen nodig zijn in uw woning, lopen de kosten al gauw flink op. In sommige gevallen kunt u dit (deels) vergoed krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en of de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld om drempels weg te halen, de deuren te verbreden en lichtschakelaars op ooghoogte te laten plaatsen. Bij uw gemeente kunt u terecht voor meer informatie over de vergoeding en hoort u of u hier recht op heeft.
Hulp in huis
Wanneer u gebonden bent aan een rolstoel, is hulp in huis ook fijn. Iemand die uw rolstoelvriendelijke woning stofzuigt, uw bed verschoont, de badkamer, het toilet en uw keuken poetst, de ramen lapt, uw was strijkt en u helpt met de afwas. A&A Thuishulp in Voorne, Hoeksche Waard, Rotterdam, regio Dordrecht, regio Spijkenisse en in Krimpen aan den IJssel helpt u hier graag mee. Daarnaast bieden wij ook nog:
Vraag nu informatie aan voor hulp in huis.